Трави

Цмин Пісковий

Цмин пісковий
Безсмертник 

  Цмин пісковий - багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових. Цвіте з червня до вересня. Цмин пісковий росте по всій території України в соснових лісах, на пісках, степових схилах.

  Заготівля. Збирають суцвіття цмину на початку цвітіння рослини 
(до розкривання кошиків), зриваючи їх або зрізуючі так, щоб залишки квітконосів не перевищували 1 см. Для відновлення заростей на ділянці, де проводять заготівлю сировини, потрібно залишити 8-10 рослин на кожні 15-20 метрів квадратних площі для насінного розмноження, а повторну заготівлю сировини на цій ділянці дозволяється проводити через рік. Зібрану сировину розкладають тонким шаром на папері чи тканині і сушать у затінку. 
Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. 
Строк придатності - 3 роки.

  Властивості і використання. Препарати цмину сприяють підвищенню жовчної секреції, змінюють хімізм жовчі (зменшують концентрацію жовчних кислот, підвищують вміст холатів і білірубіну в жовчі), збільшують жовчовиділення, виявляють протизапальну, антибактеріальну і спазмолітичну дію, стимулюють секреторну функцію шлунка і підшлункової залози, підвищують діурез, діють як кровоспинний засіб.
   Відвар цмину застосовують при хронічних холециститах, холангітах, ангіохолітах, жовчокам’яній хворобі, дифузних ураженнях печінки. Певний терапевтичний ефект спостерігається при розладах діяльності шлунка, нирковокам’яній хворобі, хворобах нирок і сечового міхура, особливо при гострому циститі, при утрудненому і болісному сечовипусканні та набряках, пов’язаних з нирковою недостатністю, при фурункульозі, у разі запалення сідничного нерва та невралгії.  
  Настій цмину  використовують як кровоспинний засіб при гіперполіменореї і маткових кровотечах в результаті дисфункції яєчників та при фіброміомі матки з геморагічним синдромом. 
  Препарати цмину піскового не дають побічних реакцій навіть при тривалому застосуванні.

Застосування.
Внутрішньо:
Відвар - 3 ст.л. сировини залити 500 мл води, довести до кипіння,
 30 с на слабкому вогні прокип’ятити, охолоне, процідити.
Приймати теплим по півсклянки 2-3 рази на день за 15 хв до їди.