Лікують парилом запалення підшлункової залози (панкреатит) та хвороби шлунку: мале соковиділення , погане травлення; приймають при ослабленій діяльності кишківника. Парило посилює секрецію травних залоз, нормалізує обмін речовин, усуває набряки. Сприятлива рослина для нирок виводить камінці, усуває запалення сечового міхура, набряки. Доречна при нетриманні сечі в дітей, при мимовільному сечовиділенні, особливо нічному в людей похилого віку. При бронхіті, сухому кашлі вживають як відхаркуючий засіб.
Парило є однією з небагатьох рослин, котра ефективно бореться із стрептококовою інфекцією, золотистим стафілококом (спиртові витяжки). Помічна при герпесі, висипах на шкірі, слизових оболонках, викликаних вірусами.
Концентрований відвар або напар використовується для полоскання горла при ангіні, запаленні рота, ясен, при стоматиті, промиванні ран, примочок до виразок, при геморої. Чаєм із парила знищується збудник герпесу. Щойно зірвану рослину товчуть і прикладають до забитих місць, ран, які погано заживають. Воно також зменшує запалення суглобів при ревматизмі, ревматичному артриті. Діє кровоспинно при різних кровотечах. Втамовує бентежність, смуток на серці.
Приймати внутрішньо: 1. На 2 столові ложки сировини залити 400 мл води 2. Кип'ятити до 1 хв. на слабкому вогні 3. Настояти 2 години та процідити 4. Приймати по пів склянки 3-4 рази на день перед їжею.
Приймати зовнішньо: 1. На 5 столових ложок сировини залити 400 мл окропу 2. Настояти 15 хвилин 3. Процідити (можна до 1 хв. прокип'ятити) 4. Приймати для полоскання, компресів, примочок, спринцювань і ванн для ніг.