Буркун лікарський має відхаркувальні, пом’якшувальні, седативні, болетамувальні, вітрогінні та анти коагулюючі властивості. Буркун посилює кровообіг, сприяє зменшенню набряків і усуненню запальних процесів. Буркун використовують при стенокардії й тромбозі коронарних судин, як протисудомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі легень, болях в шлунку, набряках та ревматизмі. В народній медицині буркун, крім того, використовують при згущенні крові, тромбофлебітах, варикозному розширенні вен із згущенням крові, запаленні верхніх дихальних шляхів, при кашлі (сильний відхаркувальний засіб), при мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників. Буркун відновлює клітини печінки, лікує нирки, добре діє на стінки судин, а також його використовують як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць. Буркун лікарський широко використовують і як зовнішній засіб: припарки або компреси - для розм’якшення та розсмоктування затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу.
Як приймати: Внутрішньо: 2 ст.ложки трави залити 2 склянками (400 мл) води, довести до кипіння, 2 години настояти, процідити. Приймати по ⅓ - ½ склянки тричі на день перед їдою при захворюваннях ШКТ, за 30 хв до їди - при захворюваннях дихальних шляхів, через 30 хв після їди - при захворюваннях крові.